Over ruitschade

Je hebt ruitschade. Wat nu? Een sterretje of een barst, het blijft vervelend. Maar dit ongemak is door ons zo verholpen. Maak online een afspraak en we helpen je weer snel en veilig op weg. Meer weten?

Wat is een sterretje?
Een sterretje is ruitschade van maximaal 3 centimeter (2 euromunt). Je autoruit kan dan meestal gerepareerd worden. Sterretjes zien eruit als kleine scheurtjes. Met speciale hars is het sterretje vaak snel en goed te repareren. Is de schade groter dan 3 centimeter of zit er een barst in de ruit, dan is repareren vaak niet mogelijk en is vervanging noodzakelijk.

Wanneer vervangen?
Is de ster groter dan een muntstuk van 2 euro (circa 3 centimeter) dan noemen we dat een breuk of een barst. Vaak kunnen we de ruitschade dan niet repareren en moet de autoruit vervangen worden.


Hoe voorkom ik
ruitschade?
Het risico op ruitschade verklein je door het opvolgen van deze tips:

  • Houd voldoende afstand. Het profiel in de banden van medeweggebruikers kan steentjes of pekel lanceren.
  • Heb je een sterretje? Plak er dan meteen een ‘eerstehulpsticker’ overheen en laat de ster zo snel mogelijk repareren. Zo voorkom je dat er vocht in de breuk loopt. Dit vocht zet uit bij bevriezing, waardoor een klein sterretje al snel een lelijke barst wordt. Bovendien tast vocht na een tijdje de kunststoflaag aan in de gelaagde voorruit en ontstaan er witte vlekken.
  • Let op met kinderwagens, stoelen en andere grote spullen. Roekeloos de achterklep dichtslaan kan je je achterruit kosten.
  • Onderzoek toont aan dat een beschadigde autoruit extra kwetsbaar is bij zomerse temperaturen. De kans dat een sterretje een barst wordt, is dan veel groter dan in de lente of herfst. Dus laat ruitschade repareren voordat je op vakantie gaat. Het voorkomt een hoop gedoe.

Ik ben in het buitenland en heb ruitschade. Wat nu?
Autotaalglas helpt, ook in het buitenland. Bel naar +31 (0)13 583 53 97. Dan zorgen wij ervoor dat je – binnen Europa – wordt geholpen.