Rijhulpsystemen kalibreren

Bij Autotaalglas hebben we het herstellen van autoruitschade altijd beschouwd als een ambacht. Maar dat ambacht ziet er vandaag de dag heel anders uit dan 35 jaar geleden, toen we met Autotaalglas onze eerste autoruiten vervingen.
Steeds vaker kom je auto’s tegen die zijn uitgerust met een Advanced Driver Assistance Systems (ADAS) oftewel rijhulpsystemen. Het opnieuw kalibreren van rijhulpsysytemen en bijbehorende camera’s is gespecialiseerd werk, waar we bij Autotaalglas volledig op zijn toegerust.

Wat is ADAS precies?

ADAS is een ruim begrip, want ook de aloude cruise control is een systeem waarbij de bestuurder ‘geassisteerd’ wordt. Hedendaagse ADAS gaat een paar stappen verder. Het rijhulpsysteem observeert de omgeving met behulp van camera’s, radar, sensors en night vision en waarschuwt of corrigeert de bestuurder. Via een piepje of een trilsignaal in het stuur is het voor de meeste automobilisten al snel duidelijk dat hun ADAS vaak beter bij de les is dan zijzelf. Gelukkig maar: zo wordt autorijden steeds veiliger (en inparkeren steeds makkelijker).
Autofabrikanten zorgen voor een perfect afgesteld systeem, en dat is precisiewerk. Wanneer een camera uit positie raakt – en dan hebben we het over minder dan millimeterwerk – werkt het systeem niet meer nauwkeurig. Dat gaat over veiligheid, een grote verantwoordelijkheid dus, en zo gaat Autotaalglas ook om met de vervanging van een autoruit en bijbehorende ADAS-kalibratie

Specialist in kalibreren van ADAS

Bij alle 54 vestigingen van Autotaalglas zijn getrainde experts op de hoogte van de laatste innovaties op het gebied van ADAS en wordt er gewerkt met professionele kalibratie-apparatuur. De complexiteit wordt vergroot doordat de verschillende automerken werken met eigen systemen, eigen hardware en bijbehorende software. Voor sommige automerken was daarom dealerkalibratie nodig, maar sinds kort werkt Autotaalglas met Over The Air kalibratie, een innovatie waarbij het Over The Air-apparaat via de OBD-poort met de auto verbonden wordt. Via een internetverbinding heeft de ADAS-opgeleide technicus van Autotaalglas contact met een externe technicus die toegang heeft tot alle fabrikant-software en daarmee alle acties kan uitvoeren die nodig zijn om te kalibreren. Hierdoor is dealer-kalibratie niet meer nodig. Na kalibratie wordt een garantie-certificaat uitgegeven; alle functies doen gegarandeerd weer wat ze moeten doen.

Bovenop de ruitvervanging neemt het kalibreren 45 minuten extra tijd in beslag, maar desgewenst zijn er (stille) werkplekken beschikbaar, of vervangend vervoer in de vorm van een MINI Electric.

Waarom is ADAS kalibratie zo belangrijk?

De camera’s van de auto kalibreren is precisiewerk. Een minuscuul verschil in de positie van de camera kan grote gevolgen hebben; aangezien de ADAS camera tientallen meters vooruit kan kijken, kan dat op het wegdek al gauw een halve meter schelen. Dat kan betekenen dat wanneer je op de snelweg rijdt, het signaal pas afgaat wanneer je al een stuk over de belijning bent. Daarom: camera’s kalibreren moet op exact de juiste manier gedaan worden.

Meer weten? Neem contact op met een vestiging in de buurt.